Sköna snubbar

Det är alltid härligt med sköna, trevliga och karismatiska personer, men hur skön någon är säger ingenting om hur någon kommer klara av att visst uppdrag. Här kommer våra bästa tips på hur ni kan skapa en organisation där uppdrag ges på kompetens.

– Jag skapade Snubben för att jag ville göra en karaktär som en tycker om, kanske t.o.m vill ligga med. Han är inte elak, han förstår bara inte sin position. Jag tänker att det är en farlig och vanlig relation en har till sin egen makt. Det är lätt att se när en blir överkörd, men kanske inte när en kör över, säger Bianca Kronlöf som skapat och är huvudrollsinnehavare i FULL PATTE.
  • Granska normerna! Ofta är det en viss typ av person som ses som den härliga eller sköna i er organisation. Hur ser normen för den personen ut i er organisation? När ni vet hur den ser ut kommer det bli enklare att förändra den.

  • Prata om kompetens! När ni ska välja eller utse en person till ett uppdrag, se till att alltid fokusera på personens kompetens och erfarenhet och aldrig om hur härlig personen är. Om ni fokuserar på det kan ni minimera risken för att styras för mycket av någons personlighet.

  • Tydliga uppdrag! När uppdrag är väl definierat, har tydliga uppgifter och förväntningar är det enklare att titta på vem som är bäst för uppgiften snarare än vem som verkar härligast. Skriv uppdragsbeskrivningar, sedan kan ni utifrån den göra en krav- och kompetensprofil som ni utgår från när nya personer ska väljas eller utses.

  • Våga styra! Att människor är roliga eller härliga är ju underbart, men när det ger någon makt utan att de egentligen har tilldelats den blir det odemokratiskt. Därför måste ni våga styra vad som sker i vissa sammanhang. Ställ samma krav på beteende av alla personer.

  • Ta mindre plats! Känner du igen dig som den härliga eller sköna? Ta ansvar för hur du beter dig. Använd inte hur folk uppfattar dig för att få makt, ge plats åt andra och agera på samma sätt som de andra i organisationen gör.

Om du är den härliga som får makt för att du är härlig, ta ett steg tillbaka och använd det faktum att du är omtyckt till att lyfta andra