”Vi kan inte hjälpa att tjejer inte kandiderar”

I min organisation finns det så många grymma personer, framförallt tjejer, som inte kandiderar till några förtroendeuppdrag. Det gör att vi får en ojämställd maktfördelning och går miste om deras smarta idéer. Vad kan jag göra för att få dem att kandidera?

Anpassa uppdraget och peppa dem
Att be om makt är läskigt. Att kandidera är att be om makt. Vissa ser sig som mer självklara i såna sammanhang, medan andra, som ofta är tjejer, kommer kanske aldrig ens på tanken att just de skulle kunna passa på en viss post. Det leder till ojämställd representation och är ett problem. Som tur var finns det massor ni kan göra i er organisation och det finns inga ursäkter för att inte jobba för att få fler tjejer att kandidera. Här är våra bästa tips för hur ni kan arbeta för att få tjejer vilja ta makt.

  • Granska uppdraget! Finns det något i uppdraget eller förutsättningarna för att genomföra uppdraget som gör att vissa personer känner att de inte kommer kunna klara av det? Är arbetsbelastningen alldeles för hög för att kunna klara av? Minska den till en mer rimlig arbetsbelastning. Är kraven och förväntningarna otydliga? Tydliggör dem. Om uppdraget verkar övermäktigt är det många bra personer som inte kommer känna att det är till för dem.

  • Informera om uppdraget! Det är svårt att veta exakt vad ett uppdrag innebär innan en har haft det. Många känner sig tryggare att kandidera om de har bättre koll på vad uppdraget innebär. Ha informationsmöten för intresserade. Skriv tydliga beskrivningar för hemsidan så att de intresserade kan läsa. Ha kontaktuppgifter till någon i styrelsen och valberedningen lättillgängliga för alla som kan vara intresserade.

  • Peppa dem! Om en person är osäker på om hen verkligen passar för ett uppdrag kan det behövas att någon uppmuntrar och peppar den att söka. Den kanske inte ens själv har kommit på idén om att hen kan kandidera. Att peppa och pusha personen kan därför göra stor skillnad.

  • TIPS FRÅN OSS! 

    Fler tankar om hur kvinnor kan stärka varandra finns i detta avsnitt av Maktsalongens podcast! 
  • Backa dem! Visa aktivt att du stödjer denna person i sin kandidatur. Visa ditt stöd utåt. Berätta för andra varför hen borde bli vald. Plädera på årsmötet. Skriv om hen i er Facebook-grupp. Att känna att en har stöd hela vägen är viktigt för att våga stå kvar i en valprocess som alltid är krävande.

    Många tycker det är läskigt att säga att de vill ha makt och behöver därför massor med pepp